Онлайн книжарница

събота, 11 октомври 2014 г.

Рецензия на "Битката на цивилизациите" от Игор Прокопенко


"Битката на цивилизациите" е книга, която ще вдъхнови въображението едновременно и на учени, и на писатели на научна фантастика. В това четиво авторът ни информира за версии и постулати, доказани от векове. Но има също така изключително напредничави хипотези и и невероятно интересни научни факти, които до момента не са били известни и толкова популярни, колкото заслужават.
Знаете ли, че и най-безобидният метеор може да провокира междудържавен конфликт?
"Между другото, през 1972 г., когато един 80-метров астероид прелетя над Америка, канадците са си помислили, че това е съветска ядрена бойна глава."
Статиите са неимоверно разнообразни и разглеждат най-различни теми. Примерно в "Омагьосани от Вселената" се разглежда възможността космонавтите да имат пророчески видения. През целия си полет Юрий Гагарин твърди, че е чувал красива мелодия. Няколко години по-късно първият космонавт разпознал тази композиция от електронни инструменти по радиото. А през 1961 г. по времето на неговия велик полет, в Съветския съюз не е съществувало понятието "електронна музика".
Интересна е също така концепцията, че кълбовидните мълнии са плазмоидна форма на живот.
Впрочем "Битката на цивилизациите" е необятна като авангардни тези и версии. В тази книга можем да прочетем всичко любопитно и интересно във връзка с най-различни неща, вълнуващи човешкото въображение. Еликсири на безсмъртието, земни дупки, паралелни светове, наноботика, кибернетика, скрити от правителствата извънземни - пиша само една само малка част от това, което бих могъл да изброя като теми, включени от автора Игор Прокопенко...
Дали има държави, които създават климатични оръжия? Ето отговора на автора:
"Независимите изследователи смятат, че Съединените щати отдавна вече използват климата за военни цели."
... Сега под подозрение е станцията HAARP в Аляска. Четиринайсет хектара земя, 22-метрови антени. Трудно можем да повярваме, че този тайнствен комплекс е направен за проучване на полярното сияние. Защо го охраняват не по-зле от Пентагона?"
Убедително и с подробности Прокопенко пише още за геофизични, вихрови и лазерни оръжия.
Не е подмината и вечната тема за паранормалните създания. През 1977 г. по информационните канали в САЩ е излъчен аматьорски видеоматериал, показващ странно същество. Записът прекъсва, когато създанието прегризва гърлото на снимащия. Полицията записва в своите отчети, че убийството е извършено от върколак.
В момента редовно гледаме по телевизията новини за ебола. Според Прокопенко има вероятност вирусът ебола да е част от излязла от контрол американска програма за биологично оръжие.
По мое лично мнение няколко от материалите имат прекалено апокалиптично звучене. В своя послеслов обаче авторът ни осведомява, че иска да предупреди, информира и да ни покаже цялото многообразие на света, в който живеем.
Най-много ми хареса статията "Насила щастливи". В нея Прокопенко ни поднася своята гледна точка за смехотерапията, генетично обусловеното щастие, позитивното мислене и насилственото изключване на полукълбата на мозъка.
Ето и думите на автора. Мисля, че се е изразил много добре:
"Всеки има своя път. За целта не е задължително с часове да седим в поза лотос или да пеем мантри. Може би трябва просто да надникнем в себе си и да открием там лостчетата и бутоните, които да ни направят поне малко по-щастливи."
"Битката на цивилизациите" е най-добрата научнопопулярна книга, която съм чел през последните 10 години.
Купете я тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1830

Няма коментари: