Онлайн книжарница

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Ревю на „Уил Грейсън, Уил Грейсън” от Джон Грийн и Дейвид Левитан


Загадъчен, светъл и открит към света е животът на тийнейджърите. От друга страна е и труден, защото те сами търсят своят път, своето полово самоопределение и дали да се стремят към доброто или към злото.
Авторите постъпват много откровено, като още в първите страници ни запознават с Тайни, който от малък е разбрал, че е гей. Мъжествен външно, той често намира своята нова любов, насочена към момче. Тайни е симпатичен, умее да бъде приятел и с момчета и с момичета. Но не се натрапва и прикрива своята болка и своите вълнения.
Неговият най-добър приятел Уил Грейсън също има своите проблеми, идентични с тези на повечето юноши избрали интернет за постоянно пребиваване. Момчето дълго време общува с Айзък, който се оказва момиче, и то негова съученичка.
"Не е ли странно колко много неща не знаеш за хората, които уж познаваш добре? През целия уикенд мислих за това, докато говорехме с Уил. Той се е влюбил в Айзък, който се оказва плод на нечие въображение."
Уил презира Мойра, която се е представяла за Айзък, но в същото време опитва да се самоопредели гей ли е или не. Той обича Тайни и смело споделя с майка си, че е решил да живее като гей. Тук възниква проблемът как ще реагира майка му. Но тя се оказва точният човек с толерантни реакции, като му заявява, че това не е проблем, че тя ще го обича такъв, какъвто е. Може да се поспори относно тази майчина реакция, защото юношите са все още объркани и трудно определят своите чувства, постъпки, действия.
Оказва се, че Джейн е тази, която помага на Уил да разбере, че не е гей, а Тайни е просто много добър приятел. А геят Тайни заслужава адмирации, тъй като е способен и успява да направи представление, с което покорява градската общественост.
Да прави добро, това е идеята на Тайни, който заразява с нея и своите приятели. Той иска да бъде оценяван стремежът му да прави добро и всички хора да са добри. И Тайни наистина е добър приятел, не злоупотребява с объркаността на другите момчета, дава им свобода на избор и обич.
С този стремеж към алтруизъм, Тайни спечелва обичта на Уил, на Джейн и на всички, които го познават.
Уил Грейсън разбира, че между любов и приятелство има разлика. Той обича Джейн, защото не е гей.

Купете „Уил Грейсън, Уил Грейсън” тук:
http://egmontbulgaria.com/avtori-57/dzhon-griyn-326/uil-greysan-uil-greysan-2286.html

Няма коментари: