Онлайн книжарница

петък, 20 март 2015 г.

Ужас - Дан Симънс


Едва ли има почитател на научната фантастика, който да не е бил запленен от "Хиперион" на Дан Симънс. Тази фантастична сага е на трето място в личната ми класация, веднага след "Дюн" на Франк Хърбърт и "Фондацията" на Айзък Азимов.
С изненада открих, че Симънс може да пише отлично и хорър. И то по начин, който ще ви накара да треперите, дори ако четете романа му през деня.
Не са много читателите, които знаят, че велики писатели като Жул Верн или Карл Май са прелиствали всеки ден енциклопедии и справочници, карти и атласи, с цел да придадат реализъм и достоверност на описаните от тях места и събития. Вероятно Дан Симънс е подходил по същия начин - с абсолютна педантичност и любов към детайла, при създаването на "Ужас".
На света винаги е имало и ще има по-решителни, по-груби и по-отчаяни хора от останалите. Такива са и 128-те члена на екипажите на корабите "Ужас" и "Еребус". Техни предводители са капитан сър Джон Франклин и капитан Франсис Роудън Мойра Кроузиър, и те се опитват да постигнат в Арктика нещо, което никой не е правил досега. Допълнително усърдие им придава вярата, че всеки оцелял ще получи почести и титли.
Техните търсения на Северозападния проход са спрени от мощта на ледовете. Двата кораба са сковани и не могат да помръднат. И тук започва ужасът. Нещо бяло, огромно, тайнствено и мистериозно започва да избива моряците. То се появавя внезапно като призрак - хапе, драска, изкормва и разчленява. После изчезва също така загадъчно.
Вероятно авторът умишлено е създал романа като постройка и подобие на друга култова книга в жанра. Става въпрос за "Страх" от Лафайет Роналд Хъбард. И при Дан Симънс срещаме невероятно дълбоко познаване на тъмната, отчаяна, убийствена страна на човешката психика.
Нещо повече - на кораба "Ужас" се появява и бунтовна хомосексуална двойка. Това са деградирали типове и те се опитват да предадат своята морална и човешка развала и на останалите членове на екипажа. А намаляващата храна е предпоставка за канибализъм...
"Останалите четирима, включително капитан Полърд, чичо на момчето, първо изпили кръвта му, докато била още топла. За разлика от водата на безкрайния океан наоколо, кръвта, макар и солена, ставала за пиене."
Като фен на фантастиката бих отбелязал чудесния начин по който Симънс е описал фолклора, митологията и вярванията на ескимосите. Дори Ужасът, избиващ хора наред е изобразен свръхествено добре като нещо присъствало стотици години в легендите на инуитите. В действителност майсторството на автора е доближило това на Стивън Кинг, обрисувал ритуалът Чюд, космологията и чудовището в своя роман "То".
Друго, което ми хареса е замисълът на Симънс относно селектирано отглеждане на телепати. Тоест - умишлено се кръстосват помежду си за да може тяхното дете да бъде още по-силен четец на мисли.
Романът е ледено студен, мрачен, кървав, садистичен и завладяващ.
Ако ви допада "Страх" от Л. Рон Хабърд със сигурност ще харесате и "Ужас" на Дан Симънс.

Купете книгата тук:
http://iztok-zapad.eu/books/book/1081

Няма коментари: