Онлайн книжарница

понеделник, 25 май 2015 г.

Ревю на „Хари Потър и Даровете на смъртта“ от Дж. К. Роулинг


Някои поредици са нещо повече от истории, или думи подредени върху страници, особено когато са разказани по магически начин. Една от тях е „Хари Потър".
В последната книга от поредицата Волдемор се е въздигнал неимоверно. Романът започва със сбирка на Черния лорд и неговите верни последователи - събитието силно напомня на зловещ Сабат:
"Драко падна на пода.
- Вечерята ти, Наджини - пророни тихо Волдемор, а огромната змия се люшна и се плъзна от раменете му по полираното дърво."
С много напрежение е изпълнена сцената, в която около трийсет смъртожадни преследват Хари и неговите приятели. Провежда се ожесточена магическа битка и то не къде да е, а във въздуха, докато всички летят.
В романа са разкрити различни положителни ценности като силата на любовта, приятелството и мощта на обединените усилия (тук сговорните дружини могат да повдигнат планини и в буквалния смисъл на тези думи :)
Нещата се усложняват. Волдемор успява по магически начин да тормози Хари, изпращайки му видения. Също така Черния лорд успява да постигне небивало досега влияние върху голяма част от магьосническия свят, неговите медии и управленска структура.
Ключов предмет в книгата е снича, на който с почерка на Дъмбълдор е изписано:
"Отварям се преди края."
Умозрително е хрумването на авторката, че всеки магьосник си има любими заклинания, които използва и така си изгражда магически стил. По този начин магът може да бъде разпознат дори ако прави вълшебства в състояние на невидимост, или пък е заобиколен от дузина негови огледални двойници.
Друга интересна новост е вид магия за скриване на змия в човешко тяло.
Авторката за пореден път ни демонстрира колко добре умее да изгражда алюзии и препратки към митове в своето творчество. Освен това съумява да разкаже всичко изключително приятно и с брилянтна яснота. Роулинг притежава колосална енергия и остроумие. И в този роман тя добавя легиони от нови герои, места, заклинания, правила и десетки неподозирани обрати.

Купете „Хари Потър и Даровете на смъртта“ тук:
http://egmontbulgaria.com/avtori-57/dzh-k-rouling-52/7-hari-potar-i-darovete-na-smartta-7.html

Няма коментари: