Онлайн книжарница

четвъртък, 24 септември 2015 г.

Ревю на "Геном" от Сергей Лукяненко


Лукяненко казва за своята книга, че е замислена като пародия на жанровете "киберпънк" и "космическа опера". Поради тази причина реших да подходя към "Геном" като читател-спец на научнофантастични произведения.
Романът започва с изписването на Алекс Романов, майстор-пилот от болница, където е прекарал 5 месеца. В монорелсовия влак той попада на груба сцена. Десетина мърляви младежи са доближили невръстна тийнейджърка и най-нахалният от тях се опитва да я изнасили. Грубиянът притежава моделирано тяло с подсилени физически възможности.
Сергей Лукяненко ни описва случка, силно наподобяваща един от най-известните разкази на Уилям Гибсън. Историята на Гибсън отдавна е филмирана, неин сценарист е самият той - "бащата на киберпънка", в главната роля играе Киану Рийвс, а във второстепенните - Долф Лундгрен и Айс Ти. Умишлено не написах името на разказа, понеже съм убеден, че читателите на моя блог като ултра фенове на НФ (geeks), вече са се досетили за заглавието му.
Алекс Романов решава да защити девойката. Внезапно обаче тя избухва, пребива най-агресивния нападател и сплашва останалите. Оказва се, че тийнейджърката е боец-спец!
Много оригинално хрумване според мен е татуировката на главния герой. Наглед тя е най-обикновено дяволче, наричано от него Бес. Всъщност обаче е емоционален скенер и дяволчето мени израженията си и дори позите си в зависимост от чувствата на собственика си.
Алекс и новата му позната Ким отиват в хотел "Хилтън". Девойката изпада в метаморфозен транс. Пилотът успява да открие в тялото и тайник. Там намира гел-кристал, струващ цяло богатство.
Тогава започват голямото действие и интригите в книгата. Лукяненко умишлено и без да крие от читателите съвсем явно е търсил описания и асоциации с шедьовъра "Пръстенов свят" на големия Лари Нивън. Впрочем към финала на романа има алюзии и с други произведения на Нивън, а именно - с новелите за Джил Ръката Хамилтън. Все пак трябва да отбележа, че в тази книга има колкото фантастика, толкова и наука. Впечатлиха ме познанията на Сергей Лукяненко за клонирането, евгениката, имплантатите и като цяло за самата биология.
Всичко това е поднесено с неподражаемата красота и критичен стил, характерни само за автора на "Патрулите":
"Да, да се позоваваш на това, че си глупак, е най-безотказното оправдание."
Честно казано, не ми допадна закачката с Майлс Воркосиган. Бих казал, че тя тънко граничи с подигравка. Ето защо феновете на Лоис Макмастър Бюджолд би трябвало да се отнесат към "Геном" с цялото си чувство за хумор.
Отдадена е почит и на сър Артър Конан Дойл. Самият Шерлок Холмс разследва убийство на извънземен.
Открих и леки закачки със "Звездният звяр" на Робърт Хайнлайн.
Тази книга на Лукяненко ни разкрива как в стремежа си да се обособят и да станат абсолютни специалисти в различни професии, хората могат да загубят най-важното.
Умението да се обичат.

Купете "Геном" тук:
http://www.infodar.com/show_book.php?ISBN=978-954-761-564-9&

Няма коментари: