Онлайн книжарница

понеделник, 23 ноември 2015 г.

Ревю на „Джак от сенките“ от Роджър Зелазни


„Обичам библиотеките. Стените от думи около мен, красиви и мъдри, ме карат да се чувствам удобно и сигурно. Винаги ми е по-добре, когато мога да видя, че нещо задържа сенките.“
Роджър Джоузеф Зелазни
Искам да отбележа, че може би в цялото творчество на Зелазни няма по-мрачен герой от Джак. Дори Богът на Смъртта - Яма от "Господаря на светлината" при особения си поетично-фаталистичен начин на изразяване от време на време пускаше по някоя шега, и в голяма част от битките си намираше време за да предложи милост на враговете си.
Между другото, самият Роджър казва, че „Джак от сенките“ е писана в почит на Джак Ванс. Ванс е сред основните фигури в жанра приказна фантастика и се счита, че той е направил това за поджанра "сайънс фентъзи", това което Уилям Гибсън е направил за киберпънка.
Джак е крадец, могъщ крадец със свръхестествени умения. За него твърдят, че е "прочут герой от криминалния фолклор". Крадецът се появява на Адските Игри. Моментално е заподозрян, че иска да присвои рубин с големината на юмрук, наричан Адския пламък. Джак е екзекутиран, но той има много животи...
Тук искам да спомена малко за магьосническата система в книгата. Още в "Хрониките на Амбър", Зелазни се проявява като гениален изобретател на оригинални магически уредби. Джак може да прави магии, само ако наблизо има сянка и успее да се пресегне към нея... Веднага се сетих за "Нощен Патрул", а по-късно и за това, че „Джак от сенките“ е писана много години преди нея. Впрочем уважението ми към Лукяненко не намаля ни най-малко от тази свръхестествена заемка.
Мотивацията на Джак е отмъщението. А противниците му са наистина силни и страховити.
Интересното в книгата е, че освен Тъмната страна - тази на магиите, има и Дневна страна, посветена на науката. Освен това над цялата планета виси и специален Щит. Него аз си представих като мрачния електромагнитен щит от филма "Шотландски боец 2".
Джак е наистина пагубен и язвителен, когато се ядоса:
"Сега, когато ти разкрих името си, ще посмееш ли да ме заловиш, жалка отрепко?"
Допълнителен привкус на това брилянтно фентъзи произведение придава фактът, че в него присъства и дракон.
Ще успее ли Джак да извърши своето отмъщение? Това ще научите само ако го придружите в Сенките.

Купете книгата тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1983

Няма коментари: