Онлайн книжарница

сряда, 17 февруари 2016 г.

Ревю на "Конан. Том 1" от Робърт Хауърд


Мъжете от моето поколение бяхме силно впечатлени от поредицата за Конан. В края на 80-те години на миналия век гледахме филма с Арнолд Шварценегер на видеокасети. Малко по-късно, в началото на 90-те излязоха две книги с еднаква корица, но с различно съдържание. Авторът бе Робърт Хауърд, а книгите бяха отпечатани от издателствата "Ролис" и "Орфия". През 1991 г. издателска къща "Плеяда" също публикува няколко малки книжки за приключенията на Конан. Мисля, че тогава основен двигател на "Плеяда" бе Ивайло Рунев - първият българин, публикувал в американското НФ списание "Локус". Господин Рунев, светла му памет, също така е автор на най-голямата библиография за научна фантастика, някога писана в България.
Интересно е, че книжките на "Плеяда" за Конан бяха илюстрирани от Петър Станимиров и Евгений Йорданов.
Почти 25 години по-късно, отпечатани от издателство "Изток-Запад", имам удоволствието да ви представя пълните и оригинални приключения на Конан, рисувани отново от Петър Станимиров, един от най-известните художници на НФ, фентъзи и хорър в страната ни.
В "Конан. Том 1" ще намерим карта на Хайборейската епоха, пресъздадена въз основа на първоначалната илюстрация от Робърт Хауърд. Ще открием и приключения на Конан, които не сме имали удоволствието да прочетем преди. Допълнително наслаждение привнася фактът, че в началото на новелите и разказите в тази книга има стихове и поговорки, които никога до момента не са били превеждани. Примерно в изданието на новелата "Алената цитадела" от 1991 г. няма нито един стих. А в настоящата книга има, и то пред всяка глава. Ще намерим и стари аквилонски поговорки и броилки, които допълват очарованието от света на Хауърд:
"Мечът, който прониже краля,
прерязва конците на империята."
Аквилонска поговорка
Допадна ми също така и:
"Един беглец, един мъртвец, а на златен креват спи боец."
Стара броилка
Лично на мен, от късите произведения за Конан най-много ми харесва "Феникс върху меча". В тази книга не присъства единственият оригинален роман на Р. Хауърд за най-известният му герой - "Конан: Часът на дракона". Предполагам обаче, че вероятно ще намери място в "Конан. Том 2".
Елена Павлова е положила неимоверни усилия да преведе по подобаващ начин единият от основателите на жанра фентъзи (другият е Толкин):
"Октавия не видя удара, но чу месестия му плясък и видя Джехунгир да пада с бликаща от хълбока му кръв там, където стоманата на кимериеца бе прорязала ризницата му и бе захапала гърба."
Предимството на тази книга е, че ако искате да прочетете всички приключения на любимия си герой няма да ви се налага да ровите на различни места в библиотеката си. А превъзходните рисунки на Петър Станимиров засилват адреналина и придават допълнителна визуална наслада.

Купете "Конан. Том 1" тук:
http://iztok-zapad.eu/books/book/1633/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BD.-%D1%82%D0%BE%D0%BC-1-%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80%D1%82-%D1%85%D0%B0%D1%83%D1%8A%D1%80%D0%B4

Няма коментари: