Онлайн книжарница

неделя, 19 ноември 2017 г.

Ревю на "Изкуството да си невидим" от Кевин Митник


Когато бяхме ученици, в часовете по информатика се обучавахме на компютри "Правец". Много се възхищавахме на първата масова говоряща програма, която се разпространяваше на дискети и се изпълняваше като напишеш произволен текст и после натиснеш клавиша Return. Компютърът го изговаряше с механичен, почти неразбираем глас.
Детството на Кевин Митник е било доста по-различно от нашето. На 13-годишна възраст Митник използва социално инженерство и подменени перфокарти за да се вози безплатно в който и да е автобус в Лос Анджелис. Вече като по-голям, той хаква компютрите на ред големи компании като "Нокиа", "Фуджитцу" и "Моторола", освен това успява да пробие и системите на Агенцията за национална сигурност на САЩ. В момента е обявен за най-известният хакер в света.
За мен беше интересно да прочета съветите на Кевин Митник относно сигурността в Интернет. Между другото, авторът умее да разказва за реални и настоящи събития с доста ефектен стил:
"Да кажем, че сте амбициозен млад джихадист и сте горд, че са ви взели в наскоро създадения щаб на ИДИЛ. Какво е първото, което ще направите? Ще извадите телефона и ще си направите селфи.
В другия край на света разузнавачи в базата Хърлбърт Фийлд във Флорида преравят социалните медии и виждат снимката... Няколко часа по-късно три умни бомби пращат лъскавата военна сграда по дяволите."
В увода на книгата Митник ни запознава с това колко лесно е някой да наруши личното ни пространство. Респективно и как да се защитим от съответното нахлуване, а именно - да криптираме имейлите си, да крием IP адреса си от местата, които посещаваме, да защитаваме анонимността си и още много други неща, които ще ни помогнат да овладеем изкуството да сме невидими в глобалната мрежа.
В първата глава се разказва за изтичането на голи снимки на Риана, Дженифър Лорънс и около триста знаменитости, предимно жени. Самата кражба на снимките се е получила чрез дистанционно проникване в мобилните телефони на жертвите.
Авторът твърди, че повечето хора са изключително небрежни към защитаването на своите електронни комуникации. За пример дава главният изпълнителен директор на "Сони" Майкъл Линтън, който използва "sonyml13" като парола за акаунта си в домейна. Хакери разбиват лесната парола и получават администраторски достъп до почти всичко в компанията.
Главата "Кой още чете имейлите ви" също е доста интересна. Законите защитават записано съдържание като имейл. Въпреки това хостинг компаниите могат по всяко време да преглеждат вашата електронна поща под предлог, че търсят зловреден софтуер. Митник ни предлага като защита да криптираме имейлите си чрез системите PGP(Pretty Good Privacy), OpenPGP и GPG(GNU Privacy Guard).
Кевин категорично ни препоръчва да настроим браузърът си така, че да не споделя местоположението ни. И ни описва как точно да го направим.
Интересен за потребителите на Mozilla Firefox е плъгина NoScript. Той блокира всичко, което се смята за опасно за компютъра и браузъра ви.
В книгата има множество полезни съвети как да защитите личното си пространство, когато сте онлайн. Кевин Митник в момента работи като консултант по компютърна сигурност. Неговият официален сайт е https://mitnicksecurity.com/

Купете "Изкуството да си невидим" тук:
https://www.bard.bg/book/?id=2210

Няма коментари: