Онлайн книжарница

неделя, 26 ноември 2017 г.

Ревю на "Феномени" от Ани Джейкъбсън


От доста години насам чета книги, които са на границата между науката и езотериката. До момента съм представял на българския читател автори като Дейвид Айк, Игор Прокопенко и Глен Крайсбърг. Дори имам разказ, чиято главна тема е за екстрасенси, наети от ЦРУ. Историята се казва "Предварително отражение" и можете да я прочетете тук:
http://radiradev.blogspot.bg/2013/06/blog-post.html

С интерес отворих и книгата "Феномени" от Ани Джейкъбсън. В пролога се разказва за интереса на американското правителство към неща, отричани от официалната наука. Това са екстрасензорното възприятие (ЕСВ), психокинезата (ПК), радиестезията по карти и други форми на псевдоусещане. Правителството постепенно започва да ги счита за ефективни военни и разузнавателни средства и започва да изследва евентуалното им приложение.
В първа глава е описан интереса на нацистите към окултното и по специално на Хайнрих Химлер. Химлер е имал личен съветник по паранормалното и този човек се е наричал полковник от запаса Карл Мария Вилигут. Вилигут бил експерт по руни и тевтонски символи и сътворява пръстена Totenkopfring (мъртвата глава) за офицерите от СС. По-късно обаче СС научава, че Вилигут официално е бил обявен за душевноболен и е лежал в психиатрия през 1923 г. Въпреки това Химлер продължава да се среща с "личния си маг" до 1941 г.
Разкрито е и създаването на окултната нацистка академия Аненербе. В доста книги съм чел, че учените на Аненербе са издирвали Копието на Съдбата. Едва от "Феномени" обаче научих, че освен това са търсили и Светия Граал. Излиза, че филмите за Индиана Джоунс са създавани с доста фактология и интелигентност!
Интересно е, че през 1954 г. ЦРУ е търсило вещество, което да подсилва екстрасензорното възприятие (ЕСВ). Ето защо е възложило на д-р Андрия Пухарич да търси халюциногенната гъба Amanita muscaria, наричана също и теонанакатъл. Това да ви напомня на някоя известна фантастична книга, превърната по-късно и във филм? Мен лично ме подсеща за "Живата факла" на Стивън Кинг.
Авторката предполага, че СССР е бил по-напреднал от САЩ по отношение на парапсихологията. На 10 март 1970г. във Военния институт "Ухтомски" в Ленинград е бил проведен секретен експеримент. По време на опита Нинел Кулагина е успяла да спре сърцето на жаба със силата на ума си. Целият експеримент е бил филмиран.
В книгата има и глава, посветена на Ури Гелер. За Гелер съм чел още в "Не пипай тази книга!" от Ян ван Хелсинг. Ето защо мисля, че трябва да представя различните гледни точки относно този известен парапсихолог. През 1973 г. са проведени девет дни в официални тестове с Ури Гелер, разказва разсекретен доклад на ЦРУ. Гелер познава какво показват зарове в затворени метални кутии. Разкрива също точно какъв предмет е затворен в алуминиева кутия за филм, и познава при цели дванайсет поредни опита. От друга страна скептикът Джеймс Ранди успешно повтаря няколко от най-известните номера на Гелер - огъване на лъжица и секретен ключ, и спиране на часовник.
Интересни са способностите на Розмари Смит. Нейните ясновидски прозрения са абсолютно потвърдени от американски президент:
"Много по-късно, през септември 1995 г., Джими Картър публично потвърждава случая: споделя пред студенти от Атланта, че бил впечатлен, че след като шпионските спътници не успели да намерят останките на падналия самолет, един екстрасенс посочил търсеното място. "Тя даде някакви координати. Насочихме камерите на сателита към тази точка и самолетът беше там" - казва бившият президент."
Авторката не само е търсила разсекретени доклади в Интернет, но се е обаждала по телефона и се срещала с хора с паранормални способности с цел постигане на по-задълбочена и достоверна фактология.

Купете "Феномени" от Ани Джейкъбсън тук:
https://www.bard.bg/book/?id=2218
Няма коментари: