Онлайн книжарница

четвъртък, 22 март 2018 г.

Ревю на "Легион" от Брандън Сандерсън


Според мен тази книга на Брандън Сандерсън с успех може да бъде рекламирана по същия начин, както и книгите на Дан Браун. Представете си на задната корица като издателска анотация да пише:
Ново научно откритие, което ще разтърси света и ще подрони основите на най-големите религии. Конспирации в реално и отдавна отминало време. Секретни правителствени организации се борят за да стигнат първи до новата почти свръхестествена технология.
Сандерсън обаче е писател, известен в областта на научната фантастика и фентъзи, а не в тази на съвременната проза, обикновената художествена литература без фантастични елементи, или така наречения "мейнстрийм". Авторът има наистина страхотно въображение и успява да изненада читателя с нови, оригинални, сътворени само от неговият удивителен мозък светове.
Главният герой Стивън Лийдс вероятно би бил шизофреник за някой не особено вещ психолог. За по-голямата част от света обаче той е гений. Стивън успява да създаде множество персонажи, с които да разговаря и дори да му помагат в най-различни дейности. Лийдс ги нарича по-често аспекти, а в по-редки моменти - халюцинации. Всеки персонаж е с различна професия или спецификация - един е бивш морски тюлен, друг е преводач, трети е механик.
Поради странния си талант Стивън е обект на интерес от страна на американското правителство, а също така с него искат да контактуват много и различни организации и хора. Главният герой успява да извлече финансови облаги от уменията си и да заживее охолно в обширен дом, в който има място за него и за всичките му аспекти (те са невидими за обикновените хора, но напълно реални за него самия).
Един ден при гения пристига писмо. Бял плик без никакви надписи или обозначения. В плика има снимка на много известно дърво. Интересно, е че на снимката Самотния кипарис е на по-малко от десет години, докато към сегашния момент дървото е популярно и се счита, че е най-малко на двеста и петдесет години. Което означава не само, че снимката е от миналото, а и, че по времето, когато е правена фотоапаратът още не е бил изобретен...
Стилът на автора е много специален и самобитен. Брандън Сандерсън успява колоритно да изобрази нови, фантастични герои, които обаче оживяват докато четем редовете на книгата. И освен това дори успяват да се държат странно:
"Тя примигна от изненада.
- Халюцинацията ви...
- Да?
- Халюцинацията ви има халюцинации?
- Да."
Вероятно сте чели "Слънчевото куче" от Стивън Кинг? Там се разказваше за един фотоапарат, който прави необикновени снимки.
А чели ли сте "Ето Човека!" от Майкъл Муркок? Там се разказва за човек, който се връща в миналото за да присъства на раждането на Исус Христос.
Честно казано, успях да се досетя, че щом в книжката на Сандерсън има фотоапарат, който може да снима миналото, някой рано или късно ще се опита да снима появяването на Сина Божий в нашия свят. Но всичко останало ме изненада. И то много.
Тази книга ми достави неимоверно голямо удоволствие, докато я прочета.
Освен това от нея научих, че името на град Йерусалим означава "мир".

Купете "Легион" от Брандън Сандерсън тук:
http://www.artline-store.net/product.php?ProductID=381

Няма коментари: