Онлайн книжарница

понеделник, 26 март 2018 г.

Ревю на „Гръмоблясъци“ от Дилян Бенев


Мисля, че е добре в моя блог да бъде представяна всяка стойностна книга, независимо в какъв жанр е. „Гръмоблясъци“ от Дилян Бенев е именно такова заглавие.
Гръмоблясъци според мен е алюзия с внезапни проблясвания на ума, които имат силата на гръмотевици. Авторът буквално с едно изречение успява да ни порази, карайки ни да се замислим за различни наболели теми, начина по който живеем и отношенията ни с останалите. Това, което прави книгата изключително добра е особеното майсторство на Бенев в боравенето с българския език, а също така и невероятния синтез, позволяващ му да събере острота и критика в много кратък текст.
"Власт, която не лази пред друга за да умре на власт - умира от власт."
Дилян Бенев
Книгата започва с интересен цитат от Оскар Уайлд и смея да твърдя, че Дилян наистина добре се е учил от този автор (и не само от него разбира се). Мисълта ми е, че ако постнете афоризъм от Бенев на стената си във Фейсбук и отдолу напишете, че автор е Кърт Вонегът или Уди Алън много ще се замислят, няколко ще го харесат, но малцина ще доловят разликата.
"Отношенията в литературата са като на бойното поле. Отвсякъде те разстрелват."
Дилян Бенев
Авторът много точно успява да предаде с помощта на няколко правилно поставени букви нашия национален гений - завистта. Но също така доста добре осмива обикновените човешки пороци, политиката, медиите, войната и успява да пародира, и да ни разсмее.
"От комплексираната жена и вибраторът бяга."
Дилян Бенев
На издателската анотация на книгата пише, че стилът на Бенев е нестандартен - включващ сюрреализъм и абсурдизъм. Аз бих добавил, че той прекрасно владее и умението на хиперболата.
"Озвереният вълк е храна за озверения човек."
Авторът е сатирик-волунтарист. Ако преди години сме си купували в. "Стършел" за да прочетем завоалирани афоризми шегуващи се с конюнктурата на социализма, сега можем да си купим „Гръмоблясъци“ едновременно за да се посмеем и да прочетем (л)афоризми - конструктивни, кратки и без ограничения.
"В парламента случайни хора няма. В кой да е парламент няма случай като тях."

Посетете официалната страница на Дилян Бенев тук:
http://dilianski.info/

Няма коментари: