Онлайн книжарница

понеделник, 15 юли 2013 г.

Кратка рецензия на "Ветеран" от Гавин СмитОт тази книга научих кое е най-популярното след Неси чудовище в Шотландия. В нея попаднах и на словосъчетание, което ми хареса - "подавящ огън". Мисля, че не съм го срещал дори и в "Свирепия" на Ричард Марчинко и Джон Вайсман.
Някои от битките в книгите са толкова фантастични и така добре описани, че напомнят сериозно на схватките от великия "Хиперион" на Дан Симънс. В обрисовката на страха и омразата на хората към извънземното промъкнало се на Земята (казано по научному - ксенофобията) почувствах влияние на Робърт МакКамън и неговия "Стингър".
Инфилтрацията с ксеноморфи напомня "Окото на котката" от Роджър Зелазни.
В книгата има и доза хумор:
"Искаш да кажеш, че се сблъскваш със същество от друга планета, извънземно в истинския смисъл, и единственото, което ти идва наум, е да го чукаш?" - не се стърпях аз.
...
- Какво се смееш? Хората са готови да си платят, за да чукат каквото и да е..."
"Ветеран", Гавин Смит
Творбата е киберпънк и разбира се авторът отдава най-голяма почит на създателят на този жанр Уилям Гибсън и следните негови произведения - "Невромантик", "Изгарянето на хрома" и "Мнемоничният Джони" (може би сте гледали филма по този разказ с Киану Рийвс и Долф Лундгрен)
Купете книгата тук:
http://colibri.bg/knigi/782/gavin-smit-veteran

Няма коментари: