Онлайн книжарница

неделя, 21 юли 2013 г.

Как да живеем безопасно в научнофантастична вселена - Чарлс ЮБезспорно най-известният разказ за пътуване във времето е "Гръмна гръм" на Рей Бредбъри. Най-готиният филм на тази тема пък е "Завръщане в бъдещето".
Е, след като има машини произведени с определена функция трябва и някой да ги ремонтира, нали?
Гланият герой в книгата, която ви представям има наистина интересна професия:
"Сега поправям машини на времето."
Как да живеем безопасно в научнофантастична вселена,Чарлс Ю

Книгата е изключително четивна и е написана в стил "Една нощ през самотния октомври" на Р. Зелазни. Отдава почит предимно на творчеството на Дъглас Адамс, но е колкото смешна, толкова и тъжна. Научна, но и философска:
"Не съм женен. Така и не се ожених. Жената, за която не се ожених се казва Мари. На практика не съществува."

Как да живеем безопасно в научнофантастична вселена е предназначена за фенове на НФ. Сериозни почитатели. В книгата можете да прочетете за Пространството на Минковски, доплеровия ефект, парадокси и осцилиращи опасности. Но също така може да попаднете и на следните редове:
"... Хан беше наемник, сравнително обикновен човек, който се издига до върха благодарение на точния си мерник и остроумни шеги. Накратко беше герой, защото беше забавен.
Каквато и да беше причината, първият винаги беше Соло, винаги, винаги, винаги. Втори обикновено беше Чубака, защото ако не си този, който спасява галактиката, може поне да си висок два и тридесет и покрит с козина."
Стилът на Чарлс Ю е необикновен. Той съчетава:
1. Научна фантастика
2. Поезия
3. Наука
Писателите, които могат да пишат по този начин са наистина малко и за това по-горе споменах Роджър Зелазни. От друга страна шегите и закачките с любимия жанр са навсякъде. Чарлс Ю. е сериозно заинтересован от научната фантастика заради самата нея. Той е технологичен маниак и освен това е силно интелектуален:
"Но всички ние сме машини на времето. Всички сме идеално проектиряни машини на времето, технологично оборудвани да позволим на вътрешния потребител, пътешественикът, който се вози във всеки от нас, да преживее пътуване във времето, и загуба, и разбиране. Ние сме универсални машини на времето, произведени по възможно най-строгите спецификации. Всеки един от нас."

Препоръчвам "Как да живеем безопасно в научнофантастична вселена" на всички почитатели на НФ, а също така и на хората, които са гледали поне по веднъж филмите "Междузвездни войни", "Терминатор", "Завръщане в бъдещето" и "Невероятният Хълк".

Купете книгата тук:
http://exlibris.bg/book/73-%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5%D0%BC-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0

Няма коментари: