Онлайн книжарница

четвъртък, 25 юли 2013 г.

Герои - Джо АбъркромбиМисля, че заради Джо Абъркромби трябва да се измисли нов поджанр на фентъзи. И той трябва да се нарича "натуралистично фентъзи". Доста автори могат да пишат реалистично за меча и магията, но само Абъркромби може да използва много и най-различни пиперливи думи без това да изглежда като проява на лош вкус. В рецензията си за "Последният довод на кралете" сравних стила на Джо с перата на различни писатели. Обаче съм пропуснал да кажа, че езикът му наподобява и този на Анджей Сапковски - създателят на несравнимия Гералт.
Ето една малка хумористична частица от начина, по който Абъркромби изгражда своя измислен свят и неговите "Герои":
"- Или пък може да слезеш кротко с останалите от хълма, като не спираш през това време да благославяш името на Кърнден Гушата, задето постъпи човешки и ни остави да си вървим без стрели в задниците."
Светът на Абъркромби не е излъскано, чистичко място, изпълнено с бани, вани и обществени тоалетни. Често героите му избират къде да се облекчат и се налага да предпочетат места възможно най-далеч от стари или нови светилища.
В книгите на Джо няма да намерите изискани Хърмаяни-та да гладят светещите до бяло якички на напарфюмирани Харипотъровци. По-скоро можете да срещнете характери - брадати и космати, изпъстрени с белези, някои от тях са покрити с обриви, други са изгубили в битка ухо или око; трети имат дълги неподрязани черни от мръсотия нокти и както сам авторът казва: "Използват вулгаризми на всяка втора дума".
Поканите за дуел или някои от най-обикновените разговори са съпроводени от обидни пожелания и злобни шегички към най-близките роднини на събеседниците.
Самият изказ на Абъркромби е остроумен и образен, и доставя удоволствие при четене:
"- О, познавах някои големи бойци, които хич не бяха луди. Просто безсърдечни, безразлични и егоистични копелета.
Уирън откъсна конеца със зъби.
- Това е другото преобладаващо мнение за героите.
- Ти тогава от кои си, Уирън? Луд ли си или просто безсърдечен задник?
- Старая се да съм по малко и от двете."
"Герои"
Считам, че Джо е поне на нивото на Тери Гудкайнд и неговият "Меч на истината", и поради тази причина много скоро творбите на Абъркромби ще бъдат филмирани.

Купете "Герои" тук:
http://colibri.bg/knigi/794/dzho-abyrkrombi-geroi

Няма коментари: