Онлайн книжарница

петък, 25 октомври 2013 г.

Рецензия на "Пробуждането“ от Кели Армстронг


За първи път попадам на поредица, в която главната героиня е некромант и действието се развива в наши дни. Клоуи Сондърс не е типичният зъл магьосник, който ще вдигне хиляда мъртъвци и ще тръгне да завладява света. Тя е най-обикновена тийнейджърка затворена с други хлапета, притежаващи сили подобни на нейните в "дом за групово пребиваване на психично разстроени деца".
Докато в „Призоваването“, първата книга от трилогията действието вървеше малко бавно, в "Пробуждането“ нещата са много по-различни:
"Магията се развали. Залитнах и се извих, за да запазя равновесие, и като погледнах към нея, видях, че тя бе замръзнала. От сенките излезе тъмна фигура.
- Сковаваща магия, а? - Към нас идваше Тори. - Така ли я наричаш, мамо? Права си. Много е ефикасна."
Интересно, е че авторката е успяла да вплете и евгеника в света на свръхестественото. Впрочем самата Армстронг с добро чувство за самоирония на няколко пъти споменава в диалозите на своите герои комикса "Х-мен". Този лек и добродушен сарказъм проличава и от следния цитат:
"Довиждане, дете. Много да внимавате - ти и малката ти групичка от магьосници и чудовища."
В романа има една особено зловеща сцена, която ми направи впечатление. Клоуи неволно възкресява два полуразложени прилепа и те я нападат. Това е описано толкова добре, че читателят задължително ще почувства страх и едновременно с това - отвращение. Което доказва, че авторката пише на изключително високо ниво.
Мисля, че възкресяването на трупове на животни от некромант е доста оригинално хрумване. Досега не съм го срещал в друга книга. Допълнителен ужас привнася и това, че героинята може без да иска да го направи насън:
"- Не съм ги призовавала - обясних аз. - Дори не знаех, че мога да вдигам и трупове на животни, че и те имат душа, дух, каквото и да е то. Ако заспя и сънувам, че призовавам мъртъвци, все някъде наблизо трябва да има мъртво животно."
Напрежението и адреналинът в тази книга (съчетани с необясними явления) са толкова големи, че ми напомнят за „Око за око“ от Орсън Скот Кард. И в романа на Кели Армстронг също присъстват няколко организации на хора със свръхестествени заложби.
Мисля, че "Пробуждането“ ще се хареса много на всички любители на паранормалното, магиите и митичните същества.

Купете книгата тук:
http://colibri.bg/knigi/824/keli-armstrong-probuzhdaneto

Няма коментари: