Онлайн книжарница

неделя, 26 януари 2014 г.

Похитителят на мълнии - Рик Риърдън


Винаги личи дали един автор искрено се е забавлявал, докато пише определена книга. Рик Риърдън е вложил цялото си чувство за хумор, когато е творил "Похитителят на мълнии". И затова няма начин неговите читатели да не се усмихват.
Пърси Джаксън има сериозни проблеми с подчинението и оценките си в училище. Освен това притежава СДВ - Синдром на Дефицит на Вниманието и дислексия. По-късно се оказва, че това всъщност не са недостатъци, а по-скоро качества присъщи на всеки полубог.
"Похитителят на мълнии" е едно приятно градско фентъзи базирано на гръцката митология. През по-голямата част от времето обикновените хора почти не виждат полубоговете и митичните същества живеещи редом с тях. Освен когато се сблъскват в сериозни битки.
Авторът притежава неконвенционален хумор. Мисля, че е време да ви запозная с един характерен цитат от "Похитителят на мълнии":
"- Герои! Знаете правилата. Потокът е границата. Играе се в цялата гора. Позволени са всякакви магии."
Рик Риърдън сериозно се е опитал да наподоби “Донеси ми главата на принца” от Роджър Зелазни и Робърт Шекли. Разбира се, в момента няма жив писател, който да имитира достойно майсторството на тези двама титани. Но трябва да призная, че Риърдън е отбелязал много добри попадения в книгата си.
Сатирът Гроувър получава крилати маратонки и започва да хвърчи в случаи на опасност. Лодкарят Харон иска от Хадес увеличение на заплатата за да си купува все по-скъпи италиански костюми. Прокруст се подвизава под името Кръсти (звучи по-комерсиално) и продава легла без да изоставя старите си навици.
Много ми хареса и това, че авторът е отдал почит на жанра и е обрисувал Арес по следния начин: богът на войната има телосложение на културист, кара голям мотор, облечен е в черни кожени дрехи и носи слънчеви очила по всяко време. Алюзията с Терминатор е повече от ясна и е забавна за феновете на НФ.
Между другото гръцките богове живеят не къде да е, а в САЩ. Ето и точния им адрес:
Боговете
Планината Олимп
"Емпайър Стейт Билдинг", етаж 600
Но Йорк
Все пак не искам да си мислите, че книгата е прекалено развлекателна и набляга на пародии. Напротив. Читателят се отъждествява с Пърси и преживява приключенията му заедно с него. А те са описани по един наистина забележителен начин.
Рик Риърдън засяга нещо, което се съдържа във всяка отделна личност. Това е нотката на бунтарството, непокорността към всякакви авторитети или сили, които са толкова по-големи от обикновения човек, че се опитват да го накарат да се чувства незначителен.
Това е титаничният дух на Прометей, който живее във всеки един от нас.

Купете "Похитителят на мълнии" тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/romani-119/prikljuchensko-fentazi-131/parsi-dzhaksan-i-bogovete-na-olimp-201/1-pohititeljat-na-malnii-773.html

Няма коментари: