Онлайн книжарница

петък, 3 януари 2014 г.

За честта на крадеца - Дъглас Хюлик


Всички знаем какво означава фразата "сив кардинал". Но в тази книга Дъглас Хюлик ни рисува общество, в което съществуват Сиви Принцове.
Всъщност нека да обясня подробно. Главният герой Дрот е "тесен нос". Той предимно шпионира какво става в бандата на Нико и му докладва, но освен това купува и продава сведения и души за мръсотии. Съществуват също така "широки носове" и "дълги носове". Дрот не е типичният грамаден и широкоплещест герой, и по телосложение наподобява по-скоро Сивия Мишелов. По стечение на обстоятелствата успява да попадне по следите на един дневник с особено значение.
Авторът е създал свой свят със собствена религия, монетарна система и названия на дните от седмицата. Членовете на подземното общество се наричат "сродници" и се обръщат един към друг с думите "братовчед" и "брат".
Интересно е също така как раздават правосъдие:
"Преди доста време имперските палачи отрязвали палците на крадците, за да ги бележат като престъпници. Сега престъпниците режат пръсти на своите за да ги бележат като изменници. Кой би могъл да твърди, че не се учим от изисканото общество?"
Дъглас Хюлик използва вече съществуващи думи и им придава ново значение. Също така изковава и напълно нови. Понеже в края на книгата няма речник, бих желал да ви предложа няколко мои обяснение на по-значимите слова, често използвани в тази книга:
Уста - всеки човек с магически умения
Пестници - много добри наемни бойци и убийци
Остриета - наемници, но с по-слаби умения от пестниците
Дегани - членове на 211-годишен орден. Най-добрите бойци в престъпния свят. Имат си свой кодекс и Клетва
Ахрами - вид семена, които главният герой дъвче за да го поддържат в тонус
Сиви принцове - легендарни тартори, получаващи дял от плячката на различни банди в зависимост от териториите, които контролират
Бели пояси - елитни имперски бойци
Недостижими - единствените, на които е разрешено да се занимават с имперска магия
Маркино, Теодой, Лусиен - превъплъщения на императора
Интересно е също така, че авторът Дъглас Хюлик сериозно е изучавал фехтовката с рапира. А рапирата е основното оръжие на неговия герой Дрот.
Авторът е използвал хумор и не много благоприличен език за да опише териториите на подземния свят (сродниците):
"Има различни предания за името на квартала. Най-смешното гласи, че всъщност името било Десет пъти в чест на курва, която знаела как да накара клиента да... Добре де, достатъчно е да кажа, че не и липсвало въображение в занаята."
Още един любопитен факт е, че книгата За честта на крадеца е писана повече от десет години.
И както сами можете да прецените, диалозите са обмислени добре:
"- Тук съм за да ти кажа, че ти постъпи правилно. На мен ми би шута, прекара Сянката и прецака Саможивата. Не мисля, че аз бих го направил, дяволите да ме вземат, но ти успя. Инатеше се докрай, дори когато почти всеки друг щеше да се покрие. И постигна нещо.
- Може би - отвърнах. Но не беше достатъчно, като си спомня всички хора, които съсипах по пътя си."
Купете За честта на крадеца тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1720

Няма коментари: