Онлайн книжарница

понеделник, 3 март 2014 г.

Рецензия на "Разплата" от Кели Армстронг


В последна част от поредицата "Най-тъмните сили" Клоуи Сондърс вече е на прага на съзряването и се превръща от дете в девойка. Главната героиня е поканена на първата си среща. Съответно получава и първата си целувка. Избраникът и обаче чувства, че нещо не е наред и пита девойката дали изпитва нещо към него. В този момент Клоуи осъзнава, че всъщност не е определила първата си среща на човека, който истински обича.
Такъв тип романтика безспорно ще се хареса на тийнейджърките, а и на всички чувствителни дами.
На мен пък най-много от цялата книга ми допадна битката на двата върколака в гората. Не бях срещал толкова детайлно и колоритно описание на ликантропи, откак четох "Луната на върколака" от Роналд Кели.
Това, което прави Кели Армстронг истински добра авторка е, че успява в един роман от жанр ърбън фентъзи да постави думи, които ще мотивират читателя:
"Но единствения начин да преодолеете страха си, е да осъзнаете докъде се простират способностите ви и да се научите да ги контролирате."
Също така донякъде новаторска е идеята, че в света има корпорации контролирани от магьосници.
Другото оригинално нещо в книгата е гледната точка на авторката за видовете магии извършвани от мъже и другият тип вълшебства правен от жени.
Това, което не ми хареса в романа е, че авторката е изброила езиците, които обикновено се използват за извършване на заклинания, но е пропуснала санскрит.
В "Разплата" авторката е отдала почит и на великия Уилям Питър Блати. В книгата ще прочетете за "истински пълноценен демон" и за труп, който меко казано не стои неподвижен. Особено главата му.
Стилът на авторката е приятен и наситен с хумор:
"- Нали знаеш колко много слепите се нуждаятот специални кучета водачи? Е, очевидно върколаците пък наистина могат да ползват услугите на полтъргайст, който да им отваря вратите."
Купете "Разплата" от Кели Армстронг тук:
http://www.colibri.bg/knigi/877/keli-armstrong-razplata

Няма коментари: