Онлайн книжарница

петък, 7 март 2014 г.

Рецензия на ''Прокоба'' от Камила Лекберг


Майсторството на един писател личи не само от умението му така да завърти сюжетната линия, че да останеш без дъх докато я проследиш, но и от стремежът му да накара читателя да мисли за доброто и злото, за човешкото и антихуманното.
Показвайки ни действията на полицаите, които правят дознание за пет идентични убийства, авторката деликатно надзърта в човешката душа и поведение. Камила Лекберг ни убеждава, че липсата на обич принуждава човека да изневери на своята природа - Марит има дъщеричка, но става лесбийка. Коя е причината тази търсеща обич жена да изостави мъжа си, да заживее с друга жена и да бъде жестоко убита?
Още по-странна е съдбата на Лаш и Хана. Обърканото им детство не само убива много рано ранимото в душите им, но ги превръща и в престъпници, които са убедени, че раздават своеобразно правосъдие.
Достойна за уважение е любовта, стремежът към топлина и разбиране на Патрик и Ерика.
В самото полицейско управление цари колегиалност, но в същото време откриваме и йерархично самочувствие, когато началникът на полицията е прецакан с 200000 крони. Злото се крие не само в грозни страшни хора, но и в чаровни синеоки красавици.
Всяко зло има своя корен, ражда ново зло и в края на краищата е наказано. В книгата има напрежение и загадъчност, читателят сам е въвлечен в неизвестността и се стреми да отгатне, да провери своето умение дали може да предвиди злото. Понякога обаче човек може да бъде принуден сам да стане престъпник, както се случва с Ана.
Всеки герой е с лична история, преживявания, със своя маска дори, защото не знае как да се защити от околните. Колко е трудно обаче да избяга от собствените си грехове и престъпления. Оказва се, че няма злодеяние, което да не бъде открито и наказано. Насилниците умират от насилие. Авторката поставя един основен проблем: пияните шофьори причинили смърт - престъпници ли са? Категорично можем да кажем, че те са престъпници, които отнемат човешки живот и трябва да бъдат наказвани. Но от правосъдието, не от убийци.
Уважение заслужават обикновените полицейски служители, които всеотдайно търсят виновните. За тези бойци срещу престъпленията служебният дълг е над всичко. Те жертват личното си време, преодоляват всякакви препятствия, защото чувстват, че обществото разчита на тях.
Камила Лекберг е дълбок психолог, който умее да вникне в човешката душа, умее да докаже, че доброто в живота винаги побеждава.

Купете „Прокоба“ тук:
http://www.colibri.bg/knigi/861/kamila-lekberg-prokoba

Няма коментари: