Онлайн книжарница

понеделник, 26 май 2014 г.

Империя - Джеръми Паксман


Новата книга на Джеръми Паксман “Империя” ни води на увлекателно пътешествие от опиумните полета на Китай до далечна Африка в търсене на британската идентичност

“Паксман е великолепен като историк и романът “Империя” най-вероятно ще бъде запомнен като неговата най-добра творба.”
Independent on Sunday
„Без да разберем как изглеждаме в очите на останалия свят, ние не можем истински да разберем себе си”
Джеръми Паксман

Дали Британската империя е управлявала своите колонии справедливо? Вярвате ли, че е “цивилизовала” успешно диваците от далечните земи? На тези и много други въпроси отговаря известният писател и журналист на BBC Джеръми Паксман.

Новият роман на автора на “Англичаните” се фокусира върху историята на Британската империя, а по мотиви от него BBC заснема
и успешен сериал. Имперският дух се усеща навсякъде, от самото съществуване на Обединеното кралство до етническото разнообразие в нейните градове. То се отразява на всичко – от решенията на министър-председателя да изпрати войски в дадена област на конфликт, до приключенията на английските мореплаватели зад граница, на които всички се възхищаваме. От спортовете, в които англичаните са традиционно силни до архитектурата на техните сгради и начина, по който търгуват или пътуват.
Чрез своя проницателен и остроумен анализ Джеръми Паксман прави внимателна дисекция на самото сърце на империята. Описвайки процеса на подбор на колониалните чиновници, важността на различните видове спорт, ежедневието на съпругите на колониалните чиновници и невероятния край на генерал Гордън от Хартум, Паксман брилянтно вдъхва живот на трагедията и комедията на Британската империя и разкрива нейния дълбок и дълготраен ефект върху английската нация.
Паксман се вглежда внимателно и безпристрастно в 400 годишната история на изграждането на Британската империя и начинът, по който тя е формирала както националното самосъзнание, така и отношенията на нацията с другите народи.
Романът “Империя” се превръща в успешен мини сериал на BBC, който проследява историята на най-великата империя, отвеждайки автора и водещ Джеръми Паксман в различни точки на земното кълбо. В първата серия той ни кара да се замислим над въпроса как един малък остров в северния Атлантик в крайна сметка е успял да управлява повече от една четвърт от населението на света? Епизодите се състоят от риалити снимки от съвремието, подкрепени с архивни кадри, което ги прави още по-увлекателни за гледане. Паксман ни води по стъпките на една необикновена история - как желанието за нови териториални завоевания се превръща в мисия за усъвършенстване на останалата част от човечеството и как тази мисия неусетно прелива в непоколебимата вяра, че Великобритания може и трябва да управлява света.

Джеръми Паксман - най-известният политически журналист и водещ на BBC, е автор на поредица популярни книги, сред които и бестселърите “Англичаните – портрет на един народ”, “За крале и кралици” и “Политическото животно”.
Майстор на безмилостните въпроси, Джеръми Паксман е носител на редица престижни награди за публицистика, сред които три пъти “Интервю на годината” и “Журналист на годината”, както и “Медийна личност на годината”, награди на зрителите и слушателите за принос към телевизионната журналистика.
Двукратен носител на “Ричард Димбълби” - най-престижната награда на БАФТА за поднасяне на актуална информация. Едно от отличията си печели след прочутото си интервю с Майкъл Хауърд, тогавашен министър на външните работи на Великобритания, в което задава един и същ въпрос седемнадесет пъти.

Цена 17.90 лв.
432 стр.

Отзиви на читатели:

„В тази изключително интересна книга Паксман се опитва да обясни как малък остров като Великобритания, разположен недалеч от бреговете на Европа, е успял да се превърне в световна империя, на чиято територия слънцето никога не залязва.

Изглежда неговият отговор е чрез технологични иновации (които дават на Великобритания необходимите средства), меркантилен опортюнизъм (който дава на страната необходимата мотивация), чиста случайност (по каквато Великобритания придобива Индия) и самозалъгване (което помага на англичаните да вярват, че имат моралното право да правят какво си поискат).„

Питър Грегъри, Гилфорд, Великобритания

„Невероятно забавна и информативна книга. Много добро предварително проучване на темата, което хвърля светлина върху голяма част от английската колониална история. Мотивите зад популярната фраза „Да цивилизоваме местните!” сега се разкриват по съвсем нов начин. Подзаглавието „Какво причини на Великобритания управлението на света” като че ли не е достатъчно подробно анализирано. Струва ми се, че в него има материал за още една книга в типичния провокативен стил на Паксман.”

Греъм Скот, Лондон, Великобритания

Няма коментари: