Онлайн книжарница

събота, 30 август 2014 г.

Рецензия на "Сънища за богове и чудовища" от Лейни Тейлър


Имам високо мнение за творчеството на дамите в жанровете научна фантастика и фентъзи. На първо място за мен е Урсула Ле Гуин; втора е Андре Нортън (една от деветимата, които имат едновременно Хюго, Небюла и Гранд Мастър оф Фентъзи); на трето място е Кетрин Лусил Мур - съпруга и съавторка на Хенри Кътнър. С изненада установих, че на фантастичния небосклон се е появила нова писателка, която може да пише на нивото на изброените по-горе дами. Нейното име е Лейни Тейлър.
От небето долита армия ангели и се приземява във Ватикана. Техният предводител започва да говори на латински за всеобщо смайване на всички и най-вече на самия папа. Ангелите предупреждават за идващи зверове.
Интересно ли ви е как човечеството би реагирало ако някой ден се сблъска със същества като ангели и демони?
Авторката умее да пише по невероятен начин, да ви накара да изпитате всички възможни чувства, докато вашият мироглед избухне във взрив от емоции:
"Все едно някоя гледачка беше хвърлила карти таро в нейното съзнание и и беше показала това познание, тази истина, лежала обърната с лицето надолу... през целия и досегашен живот."
Убеден съм, че за сътворяването на книгата Лейни Тейлър е била вдъхновена от "Създания от светлина и мрак" на великия Роджър Зелазни. Също така ми се стори, че за някои особено витиевати разсъждения е била донякъде повлияна от Фридрих Ницше.
Акива и Кару се опитват да обединят врагове изпитващи вековна омраза един към друг за да се борят с общия противник Яил. Кару е химера, а Акива е ангел и въпреки това се обичат. Дали е възможно да бъдат заедно при положение, че са противници в една почти безкрайна война?
Елиза Джоунс е преследвана от сънища за чудовища, сънища, които са на път да се сбъднат.
Книгата ни разказва една история за любов, болка, надежда и прошка.
Удивен съм от лекотата, с която авторката описва различни вселени. Интересно е, че тя е създала своя собствена космология. Освен това Тейлър рисува много добре образите на свръхестествени същества, техните физически данни, магиите на които са способни, мислите и перспективите им:
"Може би всички ние го желаем, но някои от нас са господари на желанията си, а други - техни роби. Аз ви мислех за по-умни."
Купете "Сънища за богове и чудовища" тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/drugi-romani-119/fentazi-romans-277/sazdadena-ot-dim-i-kost-289/3-sanishta-za-bogove-i-chudovishta-2243.html

Няма коментари: