Онлайн книжарница

сряда, 6 декември 2017 г.

Ревю на "Произход" от Дан Браун


Преди доста години най-обсъжданата книга в неофициални разговори беше "Шифърът на Леонардо" от Дан Браун. Помолих един познат да ми я заеме и бях впечатлен. Освен това се почувствах щастлив, че имам интелигентно обкръжение.
Мина време. Преди около месец получих оригиналното издание на "Произход" на английски език в електронната си поща (всеки си има своите методи). Не го отворих, поради простата причина, че се натоварвам, когато чета книги на английски, чийто обем е над 300 страници. За щастие ми попадна и българското издание, така че с удоволствие мога да представя книгата в блога си.
Романът започва с едно интересно рандеву. Богаташът, специалист по компютърно моделиране, изобретател и футурист Едмънд Кърш се среща с трима от най-влиятелните религиозни водачи в света. Те са епископ Антонио Валдеспино, рави Йехуда Кьовеш и аллама Саид ал Фадл. Футуристът казва на духовниците, че е направил откритие, което ще разруши основите на всички религии. Кърш твърди, че ще оповести откритието си след около месец, но всъщност подготвя презентация само след три дена...
Професор Робърт Лангдън е поканен на въпросната презентация. Научното шоу ще се състои в музея "Гугенхайм" в Билбао, Испания.
Авторът Дан Браун е изключителен познавач на архитектурата на Испания, на нейният политически и религиозен живот, а също така и на най-авангардните постижения в нейната култура и изкуство. Всъщност току-що се сетих за индианските книги на Карл Май и за това, че този автор е посетил Америка много години след тяхното написване. В действителност може да се каже, че Дан Браун е един конспиративен и технологичен Карл Май на 21-ви век. И то с интерес към религиите - както официални, така и езотерични.
Презентацията по научното откритие започва. Робърт Лангдън получава слушалки, по тях му говори някой с британски акцент на име Уинстън. Уинстън обявява, че ще бъде негов личен гид, докато Лангдън пребивава в музея "Гугенхайм". Професорът е приятел с Едмънд Кърш и си припомня какво му е казал футуриста преди време:
"- Откъде идваме? Къде отиваме? Сътворението и съдбата. Това са универсалните загадки. - Кърш се втренчи в Лангдън. - Откритието, което направих, Робърт... съвсем ясно отговаря и на двата въпроса."
Като преимущество на книгата бих отбелязал, че определени страници "парят", т.е. четат се наистина бързо. Има ли човек, който не иска да научи отговори на фундаментални въпроси, и то поднесени по наистина интересен начин? Като недостатък мога да определя, че има повече ретроспекции и сюжетни линии, отколкото са подходящи за средностатистическия читател.
Презентацията внезапно се проваля по грозен и унищожителен начин. Откритието не е оповестено, въпреки, че са привлечени стотици гости и около три милиона зрители в Интернет.
Професорът е заплашен и му се налага да бяга. И то заедно с най-красивата жена, присъстваща на събитието. Тя се казва Амбра Видал и е директорка на музея. Освен това според широката общественост вероятно е и бъдещата кралица на Испания...
Робърт Лангдън е принуден да осъзнае най-новото и модерно значение на сюжетния инструмент Deus ex machina (бог от машината). По време на бягството си с директорката, те получават неимоверна помощ от страна на Уинстън. Оказва се, че той е Deus ex machina в буквалното значение на думата - неимоверно мощен изкуствен интелект разработен от Едмънд Кърш. Освен това може да се самообучава:
"Лангдън ахна. "Компютърът на Едмънд току-що цитира Евангелието?!"
Тази книга е поредната избухлива амалгама на Дан Браун, свързана с най-известните и най-тайните религии, научни открития, изкуствен интелект, Тъмната мрежа, наемни убийци и теории на конспирациите, такива каквито само този автор може да създаде. Освен това предлага и значителна доза напрежение.

Купете "Произход" от Дан Браун тук:
https://www.bard.bg/book/?id=2221

Няма коментари: